SUPERPRZEPIS

Klopsiki z wątróbki sosie czekoladowo-wiśniowym

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Klopsiki z wątróbki  sosie czekoladowo-wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Jeżeli chodzi o nietypowe połączenia smaków, to mogę zapewnić Was, że jest to jedno z nich. Niby składniki nie powinny do siebie pasować, ale ich wspólny smak będzie zaskoczeniem dla każdego śmiałka, który odważy się je wykonać.

Składniki:

Klopsiki z wątróbki sosie czekoladowo-wiśniowym

 

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 250 g wątróbki drobiowej,
  • 2-3 grube plastry surowego wędzonego boczku,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 0,5 średniej czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5-2 szklanki wiśni bez pestek, mogą być mrożone,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady(min. 70%),
  • tymianek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Klopsiki z wątróbki sosie czekoladowo-wiśniowym
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z żyłek i innych błon i siekamy nożem na papkę, dodajemy do mięsa mielonego. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wątróbki z mięsem. Bułkę tartką moczymy kilka minut w śmietance i dodajemy całość do masy, wszystko dokładnie wyrabiamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z nich klopsiki wielkości piłki do ping ponga. Obsmażamy na małym ogniu na oleju ze wszystkich stron. Odstawiamy w ciepłe miejsce Do garnka wrzucamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, wrzucamy wiśnie, trochę soli, pieprzu i tymianku. Dusimy 10 minut. Przekładamy do sosu klopsiki i dusimy je 15-20 minut. Wyjmujemy klopsiki i do sosu dodajemy czekoladę, można ją wcześniej nieco przesiekać, szybciej się rozpuści. Po dodaniu czekolady sosu już nie gotujemy. Klopsiki z sosem podajemy na dzikim ryżu lub ziemniaczanym puree. Smacznego ;)
Klopsiki z wątróbki  sosie czekoladowo-wiśniowym
Sama czekolada to dodatek, który pasuje nie tylko do deserów i warto z nią eksperymentować.
Klopsiki z wątróbki  sosie czekoladowo-wiśniowym
Niby wiśnie i cebula nie powinny do siebie pasować, ale ten przepis udowadnia, że to bzdura.
Klopsiki z wątróbki  sosie czekoladowo-wiśniowym
Sos z cebuli i wiśnie doprawiamy tymiankiem, dusimy 10 minut, aby wiśnie zmiękły i puściły naturalną kwasowość. Doprawiamy solą i pieprzem.
Klopsiki z wątróbki  sosie czekoladowo-wiśniowym
W sosie układamy delikatnie pulpety i na niewielkim ogniu dusimy 15-20 minut. Temperatura nie może być zbyt wysoka, bo inaczej mogą się rozpaść.