kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Klopsiki w sosie z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dla odmiany z klopsikami...

Klopsiki w sosie z wątróbką

Składniki:

Klopsiki w sosie z wątróbką

 

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • 30 dkg wątróbki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • lisek laurowy
  • ziele angielskie
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie z wątróbką
Z wymienionych składników zrobić klopsiki, podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka z 1 szklanką wody i vegetą, listkiem i zielem angielskim. Podgotować około 20 min. W tym czasie posiekać drobno czosnek a wątróbkę pokroić w kostkę ok. 2×2 cm. Podsmażyć czosnek na oleju, wrzucić wątróbkę (bez soli). Po podsmażeniu wrzucić do sosu, dodać koncentrat pomidorowy i zaprawić sos mąką ze śmietaną. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.