eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1757]

Klopsy Eli mięsno botwinkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam mielone z łopatki wieprzowej z botwinką. Masa na klopsy nabrała różowego koloru i wszystko wyszło pyszne.

Klopsy Eli mięsno botwinkowe

Składniki:

Klopsy Eli mięsno botwinkowe

mięso

  • 800 g łopatki wieprzowej

warzywa

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki do mielonych

Sposób przygotowania:

Klopsy Eli mięsno botwinkowe

przygotowanie składników

Klopsy Eli mięsno botwinkowe
Opłukaną i osuszoną łopatkę wieprzową zmielić.

Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Klopsy Eli mięsno botwinkowe
Pokroićopłukane liście i łodygi botwinki. Obrane buraczki zetrzeć.

Botwinkę opłukać i pokroić liście i łodygi. Buraczki obrać i zetrzeć.

przygotowanie składników cd

Klopsy Eli mięsno botwinkowe
Przygotować cebulę, czosnek, jajka i bułkę tartą.

Cebule obrać z łupinek i pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Jajka wybić do miseczki. Przygotować bułkę tartą.

przygotowaie mielonych

Klopsy Eli mięsno botwinkowe
Do zmielonego mięsa dodać pozostałe składniki.

Do miski z mięsem dodać botwinkę, cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięs, sól i pieprz.

przygotowaie mielonych cd

Klopsy Eli mięsno botwinkowe

Masę mięsno botwinkową dokładnie wymieszać.

przygotowaie mielonych cd

Klopsy Eli mięsno botwinkowe

Mokrymi rękami z masy formować kotlety.

przygotowaie mielonych cd

Klopsy Eli mięsno botwinkowe

Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Smacznego!