BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i koperek,a do środka kawałek sera feta. Klopsy wyszły pyszne i szybko zostały zjedzone.

Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem

 

  • kajzerki 2 szt,
  • mleko do namoczenia lub woda,
  • mięso mielone 600 g,
  • cebula 1 szt,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • koperek 3 gałązki,
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • ser feta 1/2 op,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej rzepakowy do smażenia,

Sposób przygotowania:

Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odkładamy do namoczenia.

Mięso mielone wkładamy do miski,dodajemy jajko odciśniętą bułkę,posiekaną natkę pietruszki i koperek,obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy.

Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Rękoma nabieramy porcję masy rozpłaszczamy w dłoni lub na talerzyku, nakładamy kawałek sera feta i formujemy klops, klops panierujemy w bułce tartej i tak do wyczerpania masy.

Panierowane klopsy smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.

Podajemy z ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami u mnie gotowane warzywa.
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Dodajemy namoczoną ale odciśniętą bułkę,posiekaną natkę i koperek
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy do połączenia składników
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Ser feta pokroić w kostkę, a następnie po kawałku dodawać do masy mięsnej
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Masę mięsną rozłożyć na talerzyku lub ręce, położyć kawałek sera i formować klops
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Klopsy panierować w bułce tartej
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Panierowane klopsy wkładać na rozgrzany olej
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Smażyć z obydwu stron na rumiano
Klopsy mielone z serem feta, natką i koperkiem
Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami