BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Klopsy kalafiorowo - brokułowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne klopsy warzywne .Połączenie ugotowanego kalafiora z ugotowanym brokułem oraz dodatkami to fajny przepisy na smakowite klopsy.

Klopsy kalafiorowo - brokułowe

Składniki:

Klopsy kalafiorowo - brokułowe

 

  • kalafior 1/2 szt,
  • brokuł 1/2 szt,
  • jajka ugotowane na twardo 2,
  • jajko surowe 1 szt,
  • bułka tarta u mnie 4 łyżki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • koperek poszatkowany kilka gałązek,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Klopsy kalafiorowo - brokułowe
Kalafiora i brokuła obieramy z liści płuczemy, dzielimy na różyczki a następnie gotujemy.

Następnie odcedzamy na sicie i studzimy.

Wystudzonego kalafiora i brokuła rozgniatamy widelcem, dodajemy ugotowane na twardo rozgniecione widelcem jajka, poszatkowany koperek, jajko surowe oraz przyprawy, a na sam koniec dodajemy bułkę tartą, tyle ile wchłonie masa. 

W zależności jak mokrą masę będziemy mieli najlepiej (według swojego uznania ).

Wszystko dokładnie wymieszać.

Z gotowej masy formować klopsy i smażyć na gorącym oleju z obu stron.

Tagi:

warzywa danie