BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mielone zapiekane po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne klopsy zapiekane w pomidorach z ziołami, pod pyszną pierzynką serową. Takie klopsy uwielbiane są przez moją rodzinkę.

Mielone zapiekane po mojemu

Składniki:

Mielone zapiekane po mojemu

 

  • Mięso mielone około 600 g,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • papryka żółta 1 szt,
  • jajka 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • pomidory krojone w puszce - 1 puszka,
  • bułka namoczona i w mleku,
  • bułka tarta 1/2 szklanki,
  • olej 3 łyżki,
  • starty żółty ser 1 szklanka,
  • przyprawa do mięsa mielonego 2 - 3 łyżki,
  • płynna przyprawa do smaku,
  • ząbki czosnku 2,
  • oregano 1 płaska łyżeczka,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • sól,pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Mielone zapiekane po mojemu
Paprykę czerwoną i żółtą obrać usunąć gniazda nasienne pokroić w drobną kosteczkę,cebule obrać pokroić w kosteczkę,

Na patelni rozgrzać olej dodać warzywa , smażyć do momentu aż cebulka sie zeszkli,gdy cebulka będzie gotowa zdjąć z ognia.

Mięso mielone włożyć do miski dodać jajka, przyprawę do mięsa mielonego,płynną przyprawę do smaku,bułkę tartą, namoczoną odciśniętą bułkę kajzerkę,oraz usmażone warzywa,dokładnie wymieszać.Uformować kulki , włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C.

Pomidory wlać do rondelka doprawić do smaku przyprawami i zagotować.

Gorącym sosem zalać klopsiki,zapiekać jeszcze 40 minut,

Pod koniec zapiekania posypać żółtym startym serem.