BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Klopsy mielone z lubczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do dzisiejszych klopsów mielonych postanowiłam oprócz przypraw dodać posiekanego lubczyku. Klopsy wyszły bardzo smaczne a dodatek kapusty z ziemniakami wzbogacił to danie.

Klopsy mielone z lubczykiem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Klopsy mielone z lubczykiem

 

  • mielone 600 g,
  • bułka namoczona w mleku 1 szt,
  • jajko,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta 2 - 3 łyżki,
  • przyprawa do mielonego do smaku,
  • lubczyk 2 - 3 gałązki (same liście),
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Klopsy mielone z lubczykiem
Mielone przełożyć do miski, dodać przyprawy, obraną drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek.

Dodać jajko,namoczoną w leku lecz odciśniętą bułkę a także opłukany, posiekany lubczyk.

Całość wymieszać.

Gdyby masa była zbyt luźna dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej i ponownie wymieszać.

Formować klopsy, panierować w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.

Podawać z kapustą z ziemniakami (czyli jak to mówimy ciap kapusta).
Klopsy mielone z lubczykiem
Mięso mielone włożyć do miski dodać przyprawy oraz jajko
Klopsy mielone z lubczykiem
Lubczyk opłukać ,posiekać dodać do mielonego mięsa i wymieszać
Klopsy mielone z lubczykiem
Do masy dodać odciśniętą wcześniej namoczoną w mleku bułkę
Klopsy mielone z lubczykiem
Do masy gdyby była za luźna dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej
Klopsy mielone z lubczykiem
Po wymieszaniu formować klopsy,panierować w bułce tartej
Klopsy mielone z lubczykiem
Panierowane klopsy smażyć na rozgrzanym oleju
Klopsy mielone z lubczykiem
Smażyć na rumiano z każdej strony