ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne danie obiadowe z mięsa mielonego, pieczarek, kaszy kuskus, cebuli. Wspaniały pomysł na obiad.

Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym

składniki na klopsy

Sposób przygotowania:

Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym
Odważyć 35 dkg. mięsa mielonego, do niego dodać pieczarki usmażone na złoty kolor i pokrojone w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę, połowę dodać do mięsa( a resztę potem dodać do sosu). Wsypać pół szklanki kaszy kuskus, wbić jajko, dodać szczyptę majeranku soli i pieprzu do smaku. Wszystko dobrze wyrobić i formować klopsy, obtaczać je w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej.

Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor i podlać szklanką wody z łyżeczką soli, dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i resztę pokrojonej cebuli.

Przykryć i dusić około 15 minut do miękkości. Teraz zrobić zawiesinę z łyżeczki mąki i pół szklanki wody, wlać na patelnię i zagotować cały czas mieszając delikatnie. Posmakować i ewentualnie doprawić do smaku.

składniki na sos

1 szklanka wody
płaska łyżeczka soli
1 liść laurowy
szczypta majeranku
1/2 szklanki wody i łyżeczka mąki do zaciągnięcia sosu
1/2 cebuli pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę

Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym
Przygotować trzydzieści pięć deko mięsa mielonego.
Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym
Pieć pieczarek usmażyć na złoty kolor i pokroić w kosteczkę.
Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym
Cebulę obrać i także pokroić w kosteczkę.
Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym
Po wymieszaniu wszystkich składników klopsy usmażyć na złoty kolor.