Sposób przygotowania:
Klopsy z pieczarkami kaszą kuskus w sosie własnym
Odważyć 35 dkg. mięsa mielonego, do niego dodać pieczarki usmażone na złoty kolor i pokrojone w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę, połowę dodać do mięsa( a resztę potem dodać do sosu). Wsypać pół szklanki kaszy kuskus, wbić jajko, dodać szczyptę majeranku soli i pieprzu do smaku. Wszystko dobrze wyrobić i formować klopsy, obtaczać je w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej.
Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor i podlać szklanką wody z łyżeczką soli, dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i resztę pokrojonej cebuli.
Przykryć i dusić około 15 minut do miękkości. Teraz zrobić zawiesinę z łyżeczki mąki i pół szklanki wody, wlać na patelnię i zagotować cały czas mieszając delikatnie. Posmakować i ewentualnie doprawić do smaku.
Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor i podlać szklanką wody z łyżeczką soli, dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i resztę pokrojonej cebuli.
Przykryć i dusić około 15 minut do miękkości. Teraz zrobić zawiesinę z łyżeczki mąki i pół szklanki wody, wlać na patelnię i zagotować cały czas mieszając delikatnie. Posmakować i ewentualnie doprawić do smaku.
składniki na sos
1 szklanka wody
płaska łyżeczka soli
1 liść laurowy
szczypta majeranku
1/2 szklanki wody i łyżeczka mąki do zaciągnięcia sosu
1/2 cebuli pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę