kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczarka w klopsie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa.

Pieczarka w klopsie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarka w klopsie

 

Sposób przygotowania:

Pieczarka w klopsie
Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków/ryżu i surówki. 
Pieczarka w klopsie
Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem.
Pieczarka w klopsie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy.
Pieczarka w klopsie
Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku.
Pieczarka w klopsie
Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron.