Sposób przygotowania:
Kluchy kwiatuchy
Ziemniaków i brokuła powinno być objętościowo m/w tyle samo. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, zalewamy wodą tak aby były całkiem zakryte, gotujemy aż będą prawie miękkie. Brokuły płuczemy, odcinamy same zielone różyczki. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich brokuły i gotujemy aż wszytko będzie miękkie. Odlewamy wodę i zgniatamy dokładnie warzywa w garnku stojącym cały czas na małym ogniu alby odparowała resztka wody, studzimy (masy warzywnej było ok.3 pełnych szkl. ). Kiedy masa wystygnie zgniatamy ją powtórnie, dodajemy sól, jajka, zieleninę i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto tak jak na zwykłe kopytka. Ciasto rozpłaszczamy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5-8 mm i wycinamy np. kwiatki foremką do ciastek. Wkładamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Odcedzamy, podajemy z sosem albo samym masłem. Można oczywiście pokroić ciasto jak na zwyczajne kopytka, ale takie wydały mi się ładniejsze :-)
Mirka227
5!
iwi69
caroline1983
Natala1210
Paola
Kiedyś wycinałam malutkimi foremkami chińskie pierożki, sklejałam je z farszem, smażyłam i wiem, jak ładnie wszelkie kluchy-kwiatuchy mogą wyglądać :) Pyzo, piątka za pomysł brokuł-mix ;)
msewka
ewasng
Sarenka
kinga
pusieczek2@wp.pl
Alita
Pyziniu ,kluseczki były u mnie dzisiaj na obiad ,są naprawdę bardzo dobre .. .Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję za wspaniały przepis
Bahus
luna
bajtek
dynia33c