Sposób przygotowania:
Kluchy szare z boczkiem i twarogiem
1. Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . 2. Odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. 3. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę, mieszamy . 4. Ciasto na kluchy ma mieć konsystencje gęstawą, aby rzucane kluchy ( odrywane łyżką) wpadając do wody nie rozpływały się. 5. Ciasto przekładamy na wilgotną deseczkę , maczając łyżkę w gotującej wodzie do kluch " rwiemy łyżką kluchy ( rzucamy je na wodę odrywając łyżką ). 6. Mieszamy , kluchy będą pływać na "powierzchni" znaczy są już dobre , przecedzamy je i opłukujemy wodą. 7. Smażymy boczek pokrojony w plasterki posypujemy solą do smaku . 8. Do miski wkładamy kluchy dodajemy boczek usmażony i twaróg , mieszamy i podajemy :)