lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kluchy szare z boczkiem i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dawno już nie robiłam , a to taka znana potrawa . Jako dziecko już ja jadłam , przeprosiłam stare czasy i zrobiłam je na obiad. Kluchy można robić z różnymi dodatkami , pasują na obiad kolację lub śniadanie .

Kluchy szare z boczkiem i twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluchy szare z boczkiem i twarogiem

 

 

  • koło dwóch szklanek mąki tortowej

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • twaróg półtłusty 200 gram

Sposób przygotowania:

Kluchy szare z boczkiem i twarogiem
1. Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . 2. Odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. 3. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę, mieszamy . 4. Ciasto na kluchy ma mieć konsystencje gęstawą, aby rzucane kluchy ( odrywane łyżką) wpadając do wody nie rozpływały się. 5. Ciasto przekładamy na wilgotną deseczkę , maczając łyżkę w gotującej wodzie do kluch " rwiemy łyżką kluchy ( rzucamy je na wodę odrywając łyżką ). 6. Mieszamy , kluchy będą pływać na "powierzchni" znaczy są już dobre , przecedzamy je i opłukujemy wodą. 7. Smażymy boczek pokrojony w plasterki posypujemy solą do smaku . 8. Do miski wkładamy kluchy dodajemy boczek usmażony i twaróg , mieszamy i podajemy :)
Kluchy szare z boczkiem i twarogiem
Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach
Kluchy szare z boczkiem i twarogiem
Odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę, mieszamy .
Kluchy szare z boczkiem i twarogiem
Ciasto na kluchy ma mieć konsystencje gęstawą, aby rzucane kluchy ( odrywane łyżką) wpadając do wody nie rozpływały się.
Kluchy szare z boczkiem i twarogiem
Ciasto przekładamy na wilgotną deseczkę , maczając łyżkę w gotującej wodzie do kluch

Tagi:

jajko jajka