zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Majonezowo - ketchupowy kurczak w płatkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku. Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych.

Majonezowo - ketchupowy kurczak w płatkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Majonezowo - ketchupowy kurczak w płatkach

 

  • 2 kg podudzi z kurczaka

 

  • marynata :
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka soli ( do smaku )
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ( świeżo mielonego )

 

Sposób przygotowania:

Majonezowo - ketchupowy kurczak w płatkach
Składniki marynaty dobrze wymieszać.

Umyte i osuszone podudzia natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą i zostawić na godzinę.

Następnie każde podudzie obtoczyć w płatkach i ułożyć na blasze z rusztem.

Wstawić blachę na około 90 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Gdyby płatki zaczęły się przypalać zakryć folią spożywczą.

Podudzia podawać z ulubionymi dodatkami.
Majonezowo - ketchupowy kurczak w płatkach
obtoczone w płatkach podudzia przed pieczeniem

Tagi:

danie kurczak