jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To idealne danie dla osób lubiących potrawy w ryżu i warzyw. Jest proste w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje. Doprawienie ryżu sokiem z cytryny nadaje mu fajnego smaku. Polecam.

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu

ETAP 1

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu
na cebuli obsmażamy ryż

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją na oleju. Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż. Obsmażamy go około 2 minuty.

ETAP 2

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu
ryż stopniowo podlewamy płynem

Po tym czasie całość zalewamy 3 szklankami wody. Do ryżu dodajemy kostkę rosołową oraz sok z cytryny. Całość gotujemy go do momentu jak ryż wchłonie wodę. Tak przygotowany przykrywamy pokrywką i odstawiamy by „doszedł” na koło 30- 40 minut.

ETAP 3

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu
pokrojoną i przyprawioną dynię pieczemy

Między czasie groszek gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dynię obieramy, kroimy w kostkę , przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, a następnie oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną dynię pieczemy na półmiękko w 180°C. Gotową wyjmujemy z piekarnika.

ETAP 4

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu
jarmuż pozbawiamy grubych łodyg

Jarmuż przepłukujemy i usuwamy z niego grube łodygi. Miękki liście gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 4 minuty. Gotowe hartujemy zimną wodą i odcedzamy. Po odcedzeniu możemy pokroić je na mniejsze części

ETAP 5

Pilaw z dyni, groszku i jarmużu
przygotowane składniki łączymy ze sobą

Gotowy ryż łączymy z przygotowanymi warzywami: dynią, jarmużem i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku. Pilaw podajemy oprószony natką pietruszki.


Tagi:

ryż danie