Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z ziemniakami
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mąkę wsypać do miski, dodać przyprawy, olej, jajka i mleko, wymieszać przy pomocy łyżki. Ziemniaki dodać do ciasta i dokładnie z nim połączyć ( powstanie gęste ciasto).
W dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, maczając łyżkę w gorącej wodzie nabierać niewielką ilość ciasta i kłaść na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki podajemy zaraz po przygotowaniu polane tłuszczem z dowolną surówką.
W dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, maczając łyżkę w gorącej wodzie nabierać niewielką ilość ciasta i kłaść na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki podajemy zaraz po przygotowaniu polane tłuszczem z dowolną surówką.
zbysiowa
iziona