Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z cukinii i kurdybanka
Jedną mniejszą cukinię lub pół dużej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić trzy jajka, dodać 4 łyżki żytniej mąki, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, 9 łyżek pszennej, 6 łyżek kaszki manny szczyptę soli i dwie łyżki pokrojonych listków kurdybanka i łyżeczkę płatków nagietka.
Wszystko razem dobrze wymieszać, ciasto musi być dość gęste.( Jeśli jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki lub kaszki manny).
Zagotować wodę ze solą oraz łyżką oleju i kłaść porcje ciasta łyżką z denka na wrzątek. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej osolonej wodzie. Podać z twarogiem i gęstą śmietaną. Lub z innym ulubionym dodatkiem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, ciasto musi być dość gęste.( Jeśli jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki lub kaszki manny).
Zagotować wodę ze solą oraz łyżką oleju i kłaść porcje ciasta łyżką z denka na wrzątek. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej osolonej wodzie. Podać z twarogiem i gęstą śmietaną. Lub z innym ulubionym dodatkiem.