ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Kluski kładzione z cukinii i kurdybanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluseczki z cukinii, młodych listków kurdybanka z płatkami nagietka. Można je podać z twarogiem oraz gęstą słodką śmietaną.

Kluski kładzione z cukinii i kurdybanka   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kładzione z cukinii i kurdybanka

 

  • jedna mniejsza cukinia lub pół dużej
  • trzy jajka,
  • 4 łyżki żytniej mąki,
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej,
  • 9 łyżek pszennej,
  • 6 łyżek kaszki manny
  • szczypta soli
  • dwie łyżki pokrojonych listków Kurdybanka
  • łyżeczkę płatków Nagietka
  • łyżka oleju
  • śmietana 18 %, (330 ml)
  • kostka twarogu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z cukinii i kurdybanka
Jedną mniejszą cukinię lub pół dużej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić trzy jajka, dodać 4 łyżki żytniej mąki, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, 9 łyżek pszennej, 6 łyżek kaszki manny szczyptę soli i dwie łyżki pokrojonych listków kurdybanka i łyżeczkę płatków nagietka.

Wszystko razem dobrze wymieszać, ciasto musi być dość gęste.( Jeśli jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki lub kaszki manny).

Zagotować wodę ze solą oraz łyżką oleju i kłaść porcje ciasta łyżką z denka na wrzątek. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej osolonej wodzie. Podać z twarogiem i gęstą śmietaną. Lub z innym ulubionym dodatkiem. 
Kluski kładzione z denka z cukinii i Kurdybanka.
Jedną mniejszą cukinię lub pół dużej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić trzy jajka.
Kluski kładzione z denka z cukinii i Kurdybanka.
Dodać 4 łyżki żytniej mąki, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, 9 łyżek pszennej, 6 łyżek kaszki manny szczyptę soli.
Kluski kładzione z denka z cukinii i Kurdybanka.
Dodać dwie łyżki pokrojonych listków Kurdybanka i łyżeczkę płatków nagietka.
Kluski kładzione z denka z cukinii i Kurdybanka.
Zagotować wodę ze solą oraz łyżką oleju i kłaść porcje ciasta łyżką z denka na wrzątek.