Sposób przygotowania:
Kluski śląskie szpinakowe
Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sitku z wody.Ziemniaki i szpinak przepuścić przez maszynkę do mięsa - szpinak najlepiej zmielić 2 razy. Zmielone ziemniaki ze szpinakiem włożyć do miski, ugnieść łyżką i wyrównać wierzch, po czym podzielić je na 4 części, jedną część wyjąć a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby wypełniła miejsce po wyjętych ziemniakach.W razie potrzeby należy również dodać mąkę pszenną (jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków i szpinaku, ja dodałam ok 1/2 szkl). Całość wymieszać, posolić do smaku, dodać jajka. Brać po "garści" ciasta, kłaść na posypaną mąką deseczkę lub stolnicę i rolować wałeczki (w ten sposób ciasto będzie się mniej kleić do rąk), kroić je na małe części, formować kuleczki i palcem wgniatać dziurki.Gotowe kluseczki rzucać na wrzątek i gotować ok 1 min od wypłynięcia.