aniak4

aniak4

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kluski śląskie szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kluseczki śląskie z dodatkiem szpinaku, nie tylko ładnie wyglądają ale też pysznie smakują.

Kluski śląskie szpinakowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski śląskie szpinakowe

 

  • ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 1/2 opakowania szpinaku rozdrobnionego Hortex
  • ok 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku - ok 1-1,5 łyżeczki w zależności od ilości szpinaku
  • mąka - do gęstości i do podsypywania

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie szpinakowe
Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sitku z wody.Ziemniaki i szpinak przepuścić przez maszynkę do mięsa - szpinak najlepiej zmielić 2 razy. Zmielone ziemniaki ze szpinakiem włożyć do miski, ugnieść łyżką i wyrównać wierzch, po czym podzielić je na 4 części, jedną część wyjąć a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby wypełniła miejsce po wyjętych ziemniakach.W razie potrzeby należy również dodać mąkę pszenną (jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków i szpinaku, ja dodałam ok 1/2 szkl). Całość wymieszać, posolić do smaku, dodać jajka. Brać po "garści" ciasta, kłaść na posypaną mąką deseczkę lub stolnicę i rolować wałeczki (w ten sposób ciasto będzie się mniej kleić do rąk), kroić je na małe części, formować kuleczki i palcem wgniatać dziurki.Gotowe kluseczki rzucać na wrzątek i gotować ok 1 min od wypłynięcia.
Kluski śląskie szpinakowe
Kluski śląskie szpinakowe