Sposób przygotowania:
Kluseczki ze szpinakiem oraz serem ricotta
Ziemniaki obrać, opłukać, wlać wodę, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i ugnieść na pure.
Szpinak opłukać, osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, cebulę drobno posiekać, wrzucić na gorący olej, zrumienić. Do zarumienionej cebuli dodać listki szpinaku i dusić na małym ogniu, gdy zmniejszy objętość dodać koperek, przeciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Chwilę jeszcze razem gotować. Tak przygotowany szpinak zmiksować blenderem.
Ziemniaki przełożyć do większej miski, dodać pure ze szpinaku, ser ricotta oraz mąkę. Wyrobić szpinakowo- ziemniaczane ciasto. Na stolnicy z maka formować z ciasta wałeczki i każdy wałeczek ciasta pokroić nożem na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować posolona wodę, na gotującą się wodę wrzucać kluseczki, gotować parę minut po wypłynięciu. Ugotowane kluseczki wyciągać łyżką cedzakowa, polać stopionym masłem. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Szpinak opłukać, osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, cebulę drobno posiekać, wrzucić na gorący olej, zrumienić. Do zarumienionej cebuli dodać listki szpinaku i dusić na małym ogniu, gdy zmniejszy objętość dodać koperek, przeciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Chwilę jeszcze razem gotować. Tak przygotowany szpinak zmiksować blenderem.
Ziemniaki przełożyć do większej miski, dodać pure ze szpinaku, ser ricotta oraz mąkę. Wyrobić szpinakowo- ziemniaczane ciasto. Na stolnicy z maka formować z ciasta wałeczki i każdy wałeczek ciasta pokroić nożem na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować posolona wodę, na gotującą się wodę wrzucać kluseczki, gotować parę minut po wypłynięciu. Ugotowane kluseczki wyciągać łyżką cedzakowa, polać stopionym masłem. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Orzeł73