SUPERPRZEPIS

Kluseczki ze szpinakiem oraz serem ricotta

  • 1
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 10
Kluseczki ze szpinakiem oraz serem  ricotta Więcej zdjęć (5)

Pyszne kluseczki z ziemniakami, szpinakiem oraz serem ricotta, z dodatkiem białej maki orkiszowej. Ser ricotta spowodował, ze w smaku są delikatniejsze od tych z twarogiem. Polecam na pyszny obiad dla całej rodziny :)

Składniki:

Kluseczki ze szpinakiem oraz serem ricotta

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ze szpinakiem oraz serem ricotta
Ziemniaki obrać, opłukać, wlać wodę, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i ugnieść na pure.

Szpinak opłukać, osuszyć.

Na patelni rozgrzać olej, cebulę drobno posiekać, wrzucić na gorący olej, zrumienić. Do zarumienionej cebuli dodać listki szpinaku i dusić na małym ogniu, gdy zmniejszy objętość dodać koperek, przeciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Chwilę jeszcze razem gotować. Tak przygotowany szpinak zmiksować blenderem.

Ziemniaki przełożyć do większej miski, dodać pure ze szpinaku, ser ricotta oraz mąkę. Wyrobić szpinakowo- ziemniaczane ciasto. Na stolnicy z maka formować z ciasta wałeczki i każdy wałeczek ciasta pokroić nożem na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotować posolona wodę, na gotującą się wodę wrzucać kluseczki, gotować parę minut po wypłynięciu. Ugotowane kluseczki wyciągać łyżką cedzakowa, polać stopionym masłem. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Kluseczki ze szpinakiem oraz serem  ricotta
Szpinak dodac do zrumienionej cebulki, dusić na małym ogniu
Kluseczki ze szpinakiem oraz serem  ricotta
Do ziemniaków dodac pure ze szpinaku oraz ser
Kluseczki ze szpinakiem oraz serem  ricotta
Z ciasta formować wałek, potem pokroić w prostokąty
Kluseczki ze szpinakiem oraz serem  ricotta
Ugotowane kluseczki polać stopionym masłem