LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwe i tanie kluseczki, jako danie samodzielne lub dodatek do zup albo mięs.

Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA
Ziemniaki obrac, umyc. 7 zetrzec na drobnej tarce, odcisnąc w miseczkę. Pozostałe 3 ziemniaki ugotowac, utłuc lub przetrzec przez sito. Dodac do startych ziemniaków. Krochmal z miseczki (osadzony po odciśnięciu ziemniaków) dodac do ziemniaków, posolic i wyrobic dokładnie masę ziemniaczaną. (Jeżeli masa klei się do rąk, podsypac mąką pszenną.)Formowac kulki lub wrzecionka, partiami gotowac w osolonej wodzie. Cebulę i kiełbasę lub boczek pokroic w kostkę, zezłocic na maśle. Okrasic kluseczki. Kluseczki z ziemniaków mogą byc dodatkiem do dań mięsnych lub można też zalac je przegotowanym mlekiem i podawac jako zupę.
Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA
Starte ziemniaczki gotowe do odciśnięcia.
Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA
Dodanie ugotowanych ziemniaków do odciśniętych.
Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA
Uformowane kuleczki z ciasta ziemniaczanego.
Kluseczki z ziemniaków wg LIDZIA
Gotowanie kluseczek ziemniaczanych w osolonym wrzątku.