Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kluski ala ruskie pierogi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ci co lubię ruskie, a nie mają czasu bawić się w pierogi mogż zrobić kluski.

Kluski ala ruskie pierogi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski ala ruskie pierogi

 

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 500 g ugotowanych zimnych ziemniaków
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • czarny pierz i sól do smaku
  • 4- 5 łyżek smażonej cebuli
  • woda + sól do gotowania
  • 100 g boczku do polania klusek
  • mała cebulka

Sposób przygotowania:

Kluski ala ruskie pierogi
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy twaróg, jajko, cebulę, mąkę i przyprawy..wyrabiamy ciasto. Formujemy kluski odpowiadającej nam wielkości. W szerokim naczyniu gotujemy wodę z solą. Gdy się zagotuje wkładamy kluski i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Uwaga...nie gotujemy( 15 minut), mają sobie mrugać lub się patrzyć jak rosół...prawie niezauważalnie. W innym przypadku będą się rozlatywać i porobią się dziury po wypadającym twarogu. Boczek kroimy i wytapiamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę aby się zarumieniła.Gotowe kluseczku polewamy tłuszczem ze skwarkami i gotowe.
Kluski ala ruskie pierogi
Ciasto powinno być plastyczne i nie lepić się zbytnio do rąk.
Kluski ala ruskie pierogi
Formujemy kluseczki podobnie jak śląskie.