Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kluski francuskie 1

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Masło rozetrzeć w makutrze, dodając po 1 żółtku i po 1 łyżce mąki. Ubić

Kluski francuskie 1

Składniki:

Kluski francuskie 1

 

  • 3 jajka
  • ok 7 dag masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Kluski francuskie 1
Masło rozetrzeć w makutrze, dodając po 1 żółtku i po 1 łyżce mąki. Ubić sztywną pianę z białek, posolić, dodać do przygotowanej masy, wsypując jednocześnie pozostałą mąkę i posiekany koperek. Ciasto kłaść łyżką na posolony wrzątek, gotować 3 minuty. Wyjmować od razu cedzakową łyżką na talerze i zalewać od razu gorącą zpuą.

Tagi:

jajko jajka