kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kluski kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sztandarowy dodatek do wszelkiej maści gulaszów :)

Kluski kładzione

Składniki:

Kluski kładzione

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione
Zalewamy 1/2 szklanki letniej wody mąkę,sól i jajka.Wyrabiamy ciasto mikserem póki nie zaczną się robić na nim pęcherzyki powietrza.Z ciasta robimy wałeczki.Kroimy je poprzecznie na kluski.Gotujemy około 2 litry osolonej wody.Wrzucamy do wody ciasto małymi porcjami.Delikatnie mieszamy.Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 30 sekund i odławiamy.Układamy na stole aby lekko odparowały.Przed podaniem podsmażamy lekko na maśle.Świetnie smakują z wszelkiego rodzaju gulaszami.Smacznego!