Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i młodą cebulą
1. Farsz:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ugotowaną odsączamy dokładnie z wody, wysypujemy do miski z woreczków i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości masła lub margaryny do miękkości i zrumienienia. Następnie dodajemy ją do kaszy, wkruszamy ser biały, dodajemy lubczyk, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Ciasto:
Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
3. Formowanie pierogów:
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi.
4. Gotowanie:
Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy.
5. Podanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i zrumienienia na małej ilości masła lub margaryny. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem oraz usmażoną cebulką. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ugotowaną odsączamy dokładnie z wody, wysypujemy do miski z woreczków i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości masła lub margaryny do miękkości i zrumienienia. Następnie dodajemy ją do kaszy, wkruszamy ser biały, dodajemy lubczyk, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Ciasto:
Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
3. Formowanie pierogów:
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi.
4. Gotowanie:
Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy.
5. Podanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i zrumienienia na małej ilości masła lub margaryny. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem oraz usmażoną cebulką. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.