Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i młodą cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i sycące pierogi z dużą ilością młodej cebulki i zieleniny. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i młodą cebulą

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i młodą cebulą

Farsz:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 młode średnie cebule
  • masło lub margaryna do smażenia
  • koperek świeży według uznania
  • szczypiorek świeży według uznania
  • sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i młodą cebulą
1. Farsz:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ugotowaną odsączamy dokładnie z wody, wysypujemy do miski z woreczków i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości masła lub margaryny do miękkości i zrumienienia. Następnie dodajemy ją do kaszy, wkruszamy ser biały, dodajemy lubczyk, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Ciasto:

Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

3. Formowanie pierogów:

Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi.

4. Gotowanie:

Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy.

5. Podanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i zrumienienia na małej ilości masła lub margaryny. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem oraz usmażoną cebulką. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.