Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Kluski lane na rosole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny delikatny rosół, do tego pikantne lane.

Kluski lane na rosole Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski lane na rosole

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól pieprz
  • 20 g mąka
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Kluski lane na rosole
Gotujemy przez 1 godzinę wywar ze skrzydełek, przecedzamy szumowinę, obieramy mięso i z powrotem wrzucamy go do wywaru. Obieramy i myjemy warzywa,marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, pół cebuli w prążki, selera w paski, czosnek na pół, wszystko wrzucamy do około 2,5litwa wywaru. Gotujemy przez 5 minut doprawiamy do smaku solą i pieprzem gotujemy nadal do miękkości warzyw. W garnuszku ubijamy trzepaczką ciasto o dość gęstej konsystencji z mąki, jaj, szczypty soli i sporej ilości pieprzu. Wlewamy do rosołu gotujemy do wypłynięcia klusek i jeszcze przez 1min.
Kluski lane na rosole
Wlewamy ciasto do rosołu, i gotujemy do wypłynięcia klusek

Tagi:

jajko jajka