Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Kluski mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski mięsne podawać z surówką.

Kluski mięsne

Składniki:

Kluski mięsne

 

  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 3 pełne łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • 10 dag gotowanego mięsa,
  • sól,
  • tłuszcz do okraszenia,
  • zielenina.

Sposób przygotowania:

Kluski mięsne
W rondelku zagotować wodę z tłuszczem. Do wrzącej wody wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką trzymając rondelek na ogniu do całkowitego rozbicia grudek mąki i do jej rozklejenia czyli do chwili, gdy ciasto stanie się szkliste. Następnie zestawić z ognia, lekko przestudzić i wbijać do ciasta po jednym jajku bez przerwy mieszając. Na końcu dodać zmielone, ugotowane mięso, wyrobić. Kłaść łyżką moczoną w wodzie nieduże kluski do powolnie wrzącej, osolonej wody, gotować do miękkości. Odcedzić i polać tłuszczem