dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kluski na mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie kluski robiła mi moja babcia gdy byłam mała.

Kluski na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na mleku

 

Sposób przygotowania:

Kluski na mleku
Mleko wlewamy do garnka. Taką samą ilość wody wlewamy do mleka. Zagotowujemy. Z mąki, jajka, szczypty soli zagniatamy ciasto , dolewając tyle wody, aby powstała nam zwarta, elastyczna masa. Do gotującego się mleka skubiemy palcami ciasto. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 3 - 4 minuty. Na koniec dodajemy sól i ewentualnie cukier do smaku. Smacznego.
Kluski na mleku
Makę mieszamy z solą i dodajemy pozostałe składniki.
Kluski na mleku
Zagniatamy zwarte ale elastyczne ciasto.
Kluski na mleku
Mleko z wodą zagotowujemy, uważamy aby mleko nie wykipiałą.
Kluski na mleku
Do gotującego się mleka wrzucamy kluseczki.