ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubione parowańce, podajemy z sosem mięsnym lub na słodko.

Kluski na parze

Składniki:

Kluski na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze
Mleko i wodę lekko podgrzewamy, wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki. Wlewamy olej i wsypujemy sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Dzielimy na kulki, układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urosną (20-30 minut). wkładamy do parowaru lub specjalnej wkładki w garnku i parujemy około 5 minut.