KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

kluski na parze, tzw. buchty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski na parze to przysmak przede wszystkim dzieci. JA sama, kiedy byłam mała uwielbiałam jeść je z jagodowym sosem. Polecam!

kluski na parze, tzw. buchty

Składniki:

kluski na parze, tzw. buchty

 

 

Sposób przygotowania:

kluski na parze, tzw. buchty
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, odrobiną mąki i cukru i przygotowujemy tzw. rozczyn. Jego konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Roztapiamy i chłodzimy masło. Kiedy rozczyn będzie już gotowy do miski przesiewamy mąkę i wbijamy dwa jajka. Wlewamy też rozczyn i wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie swobodnie odchodziło nam od rąk. Dodajemy ostudzone masełko i szczyptę soli. W dalszym ciągu wyrabiamy aż masa będzie jednolita. Miskę nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do wyrośnięcia. Kiedy ciasta zrobi się już dwukrotnie więcej zaczynamy formować kluski- w wielkości mniej więcej pączków. Następnie gotujemy je na parze - jak? Na szeroki garnek nakładamy płócienną ścierkę i obwiązujemy go tak aby ścierka nie wpadła nam do wody. na górze układamy buchty. Ich gotowanie na parze powinno zająć ok. 10 minut. Podawać z dżemem, sosem jagodowym lub wedle uznania, Smacznego!