Sposób przygotowania:
Kluski na parze z jagodami
Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie.
Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości.
Sos borówkowy:
Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie.
Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości.
Sos borówkowy:
Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym.