gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kluski na parze z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kluski na parze z jagodami moje dzieci lubią jeść jako przekąskę w ciągu dnia. Polecam - mają fajny smak i są łatwe w przygotowaniu.

Kluski na parze z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na parze z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z jagodami
Pół szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy resztę mleka, oliwę i wbijamy jajka. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże. Wszystko razem wyrabiamy - zagniatamy na ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę jagód. Ciasto zlepiamy formując pyzy. Kluski układamy na sitku w garnku z gotującą się wodą i parujemy ok. 8-10 minut.
Kluski na parze z jagodami
Pół szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kluski na parze z jagodami
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy resztę mleka, oliwę i wbijamy jajka. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże.
Kluski na parze z jagodami
Wszystko razem wyrabiamy - zagniatamy na ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Kluski na parze z jagodami
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę jagód. Ciasto zlepiamy formując pyzy.

Tagi:

jajko jajka