Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kluski na parze z konfiturą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kluski na parze z konfiturą.

Kluski na parze z konfiturą truskawkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na parze z konfiturą truskawkową

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 3 dkg drożdży
  • szczypta soli
  • 2,5-3,5 szklanki mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • słoiczek konfitury truskawkowej
  • 1/2 kostki masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z konfiturą truskawkową
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Letnie mleko przelać do miski, wbić jajko, dodać żółtko, wsypać cukry oraz sól, dodać pokruszone drożdże. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę (ilość zależy od gęstości ciasta) i mieszać. Wlać zimny tłuszcz. Wyrabiać łyżką drewnianą ciasto. Powinno być gęste i elastyczne. Oprószyć mąką i odstawić na 50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę. Pokroić na kawałki, nakładać porcję konfitury, zlepiać i formować kule. Układać kluski na parowarze lub garnku z wodą wyłożonym gazą, przykryć i parować około 15 minut. Gotowe kluski polać podrumienionym masłekiem i posypać cukrem pudrem.
Kluski na parze z konfiturą truskawkową
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Letnie mleko przelać do miski, wbić jajko, dodać żółtko, wsypać cukry oraz sól, dodać pokruszone drożdże. Wymieszać.
Kluski na parze z konfiturą truskawkową
Stopniowo przesiewać mąkę (ilość zależy od gęstości ciasta) i mieszać. Wlać zimny tłuszcz. Wyrabiać łyżką drewnianą ciasto. Powinno być gęste i elastyczne. Oprószyć mąką i odstawić na 50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kluski na parze z konfiturą truskawkową
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę. Pokroić na kawałki.
Kluski na parze z konfiturą truskawkową
Nakładać porcję konfitury, zlepiać i formować kule. Układać kluski na parowarze lub garnku z wodą wyłożonym gazą, przykryć i parować około 15 minut.

Tagi:

jajko jajka