Sposób przygotowania:
Kluski na parze z konfiturą truskawkową
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Letnie mleko przelać do miski, wbić jajko, dodać żółtko, wsypać cukry oraz sól, dodać pokruszone drożdże. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę (ilość zależy od gęstości ciasta) i mieszać. Wlać zimny tłuszcz. Wyrabiać łyżką drewnianą ciasto. Powinno być gęste i elastyczne. Oprószyć mąką i odstawić na 50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę. Pokroić na kawałki, nakładać porcję konfitury, zlepiać i formować kule. Układać kluski na parowarze lub garnku z wodą wyłożonym gazą, przykryć i parować około 15 minut. Gotowe kluski polać podrumienionym masłekiem i posypać cukrem pudrem.