kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Kluski półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mąkę przesiewamy przez sitko. Jajka rozdzielamy, żółtka ucieramy z masłem, a białka ubijamy na sztywną pianę.

Kluski półfrancuskie

Składniki:

Kluski półfrancuskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski półfrancuskie
Mąkę przesiewamy przez sitko. Jajka rozdzielamy, żółtka ucieramy z masłem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do mąki dodajemy 2 łyżki wody, utartą masę z masła i jajek, na końcu pianę z białek. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Metalową łyżką formujemy kluseczki i wkładamy je do osolonego wrzątku.

Za każdym razem zwilżamy łyżkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu jako dodatek do zup czystych lub jako samodzielne danie z sosem mięsnym.

Tagi:

jajko jajka