monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski śląskie to tradycyjne danie nie tylko na śląsku ale także w całej Polsce. Są szybkie w przygotowaniu i smaczne.

Kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy je przez praskę. Ubijamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i rozprowadzamy na pozostałych trzech częściach. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną – do poziomu ziemniaków. Dodajemy sól i jajko. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy je i robimy małe wgłębienie na środku kluski. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego 
Kluski śląskie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Kluski śląskie
Ugniatamy w misce ziemniaki i dzielimy na 4 części – w miejsce jednej z nich dodajemy mąkę.
Kluski śląskie
Dodajemy sól i jajko i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Kluski śląskie
Z ciasta formujemy okrągłe kluski, delikatnie je spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie.