LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, proste i bardzo smaczne.

Kluski śląskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupin i przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę ziemniaczaną i lekko posolić. Wyrobić gładkie ciasto, z którego formować małe kulki, a w ich środku zrobić wgłębienie. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z masłem i tartą bułką, okraszone skwarkami i cebulą lub sosem mięsnym i surówką.
Kluski śląskie
Dodanie mąki ziemniaczanej do zmielonych ziemniaków.
Kluski śląskie
Uformowanie klusek śląskich z ziemniaczanego ciasta.
Kluski śląskie
Gotowanie w osolonym wrzątku klusek śląskich.