Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kluski śląskie bez jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kluski śląskie bez jajka to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaków. U nas idealne sprawdzają się one do rolad jak i wszelakich gulaszy.

Kluski śląskie bez jajka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski śląskie bez jajka

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie bez jajka
Ugotowane osolone wcześniej, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa.

Ziemniaki lekko uklepujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.

Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
Kluski śląskie bez jajka
ugotowane ziemniaki które są zimne przeciskamy przez praskę
Kluski śląskie bez jajka
ziemniaki ugniatamy, dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy
Kluski śląskie bez jajka
w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną
Kluski śląskie bez jajka
ciasto ziemnaiczane wyrabiamy i formujemy z niego kluseczki z dziurką
Kluski śląskie bez jajka
kluseczki gotujemy w lekko osolonej wodzie