Sposób przygotowania:
Kluski śląskie bez jajka
Ugotowane osolone wcześniej, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa.
Ziemniaki lekko uklepujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
Ziemniaki lekko uklepujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.