mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kluski śląskie Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kluski idealnie nadają się do roladek wołowych z sosem .

Kluski śląskie Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie Mariel

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie Mariel
Do zrobienia klusek można użyć ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. z kilograma ziemniaków robię kluski dla 6 dorosłych osób. Ziemniaki , dokładnie obrać ,umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (jedna płaska łyżeczka soli). Odcedzić ziemniaki i najlepiej jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę.Zostawić do wystudzenia , następnie ugnieść je na płasko w misce , podzielić na 4 części , jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tak by mąka zapełniła całkowicie miejsce po ziemniakach , następnie dodać wyjęte wcześniej ziemniaki , dodać jajko i przyprawy ., wyrobić ciasto na jednolitą masę . W dużym garnku zagotować wodę lekko osoloną.  Z ciasta formować małe kuleczki , palcem zrobić pośrodku wgniecenie. Wrzucać do garnka z gotującą się wodą , na małym ogniu do momentu aż kluski wypłyną na wierzch.
Kluski śląskie Mariel
ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę
Kluski śląskie Mariel
zagniatamy ciasto do momentu aż będzie jednolite
Kluski śląskie Mariel
z ciasta formujemy niewielkie kulki i palcem robimy wgniecienia