Sposób przygotowania:
Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Łyżką wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy spowrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto. Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek. Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemu 4-5 minut. Podajemy z tym co kto lubi.Ja podaje z gulaszem i ogóreczkiem :) < mozna podawać równiez tylko z cebulka podsmazona na tłuszczu bądż ze skwarkami > Mniam :) Smacznego . . . . .
luna
margolata
evita0007
luna
Z dodatkiem jajka lub mleka tez nie sa twarde, sa pyszne:)
evita0007
Może i tak Luno ale to wtedy już nie są typowo śląskie tylko wymyslane :-)
Bahus
moli
robertjankopp
gusia1000