evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne i bardzo łatwe mniam,mniam :-)

Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis

Składniki:

Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Łyżką wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy spowrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto. Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek. Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemu 4-5 minut. Podajemy z tym co kto lubi.Ja podaje z gulaszem i ogóreczkiem :) < mozna podawać równiez tylko z cebulka podsmazona na tłuszczu bądż ze skwarkami > Mniam :) Smacznego . . . . .