Sposób przygotowania:
Kluski śląskie wg Babcigramolki :
Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .
Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie NP. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku.
Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie NP. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku.
msewka
luna
gosiczek821