bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Kluski śląskie wg bajtek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moje "ulubione" kluski śląskie - najsmaczniejsze z sosem mięsnym i kapuchą.

Kluski śląskie wg bajtek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie wg bajtek

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie wg bajtek
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, studzę je i w misce dziele na 4 części /wyjmuję jedną czwartą i uzupełniam mąką ziemniaczaną/. Dodajęjajo, szybko łączę wszystkie składniki na jednolitą masę. Lepię kuleczki , spłaszczam je i na środku robię dziurkę.Wrzucam na wrzącą , osoloną wodę i gotuję od wypłynięcia na powierzchnię 3-4 min / w zależności od wielkości klusek/. Podajemy jak lubimy , a najsmaczniejsze chyba są z sosem mięsnym i kapuchą. :O)
Kluski śląskie wg bajtek
niezawodna proporcja mąki do ziemniaków 1:4
Kluski śląskie wg bajtek
lepimy okrągłe kuleczki, spłaszczamy je i na środku robimy wgłębienie
Kluski śląskie wg bajtek
kluski wrzucamy na wrzącą , osoloną wodę
Kluski śląskie wg bajtek
odcedzamy /ja skrapiam oliwą, aby się nie sklejały/.