marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kluski śląskie z bigosem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bigos wyjąć i rozmrozić.Ziemniaki obrać,umyć,część utrzeć,a resztę ugotować,przepuścić przez praskę.Dodać resztę.Lepić kluski,ugotować.

Kluski śląskie z bigosem.

Składniki:

Kluski śląskie z bigosem.

 

  • 1 opakowanie bigosu mrożonego(mogą być to resztki bigosu świą
  • tecznego),
  • 1 kg.ziemniaków,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1l.wrzątku,
  • sól,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z bigosem.
Bigos wyjąć,rozmrozić.Ziemniaki obrać opłukać,ugotować,a 1/4 odłożyć i zetrzeć na tarce.Z ugotowanych ziemniaków na kluski odlać wrzątek i przecisnąć przez praskę do kartofli prosto do duż- -ej miski.Odczekać,aż ostygną,wyjąć połowę masy ziemniaczanej, aby wsypać tam 1/4 mąki kartoflanej i startych ziemniaków,można dodać jedno jajko,aby wiązało przy lepieniu klusków.Całość zagni- -eść rękoma i z odrywanych kawałków lepić średnie kluski.Dawać je do osolonego wrzątku i gotować z ok.10-15 min.Jak wypłyną na wierzch,wyjąć,odsączyć na cedzaku.Podawać kluski z podgrzanym bigosem.