pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kluski śląskie z ciemnym sosem mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

sosu tego można użyć nie tylko do klusek

Kluski śląskie z ciemnym sosem mięsnym

Składniki:

Kluski śląskie z ciemnym sosem mięsnym

 

  • 40 g kluski śląskie,
  • 30 dag karkówka bez kości,
  • 1 kostka mięsna,
  • cebula średnia,
  • masło,
  • mąka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z ciemnym sosem mięsnym
Kluski śląskie robimy wg przepisu "Kluski śląskie". Cebulę i karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w bardzo małą zaś karkówkę w większą kostkę. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę. Po kilku minutach karkówkę i smażymy na złoty kolor. Następnie zalewamy kostką mięsną rozpuszczaną w szklance wody i dusimy na małym ogniu, aż mięsko się będzie bardzo miękkie. W razie potrzeby, gdy sos będzie zbyt rzadki zagęszczamy mąką.