Sposób przygotowania:
Kluski śląskie w sosem mięsnym
Ziemniaki obrać opłukać i ugotować i ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki wymieszać z mąką i formować kluki w każdej robiąc palcem dziurkę. Gotować w osolonym wrzątku do ich wypłynięcia.
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w średnią kostkę. Mięso podsmażyć z każdej strony i dodać pokrojoną w piórka cebulkę, razem chwilę smażyć. Zalać wodą i zagotować.
Do mięsa dodać startą marchew i pietruszkę gotować do miękkości mięsa.
Pod koniec doprawić do smaku.
Sosem polać kluski, podawać na ciepło.
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w średnią kostkę. Mięso podsmażyć z każdej strony i dodać pokrojoną w piórka cebulkę, razem chwilę smażyć. Zalać wodą i zagotować.
Do mięsa dodać startą marchew i pietruszkę gotować do miękkości mięsa.
Pod koniec doprawić do smaku.
Sosem polać kluski, podawać na ciepło.