paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kluski śląskie w sosem mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i syte danie z kluskami z ziemniaków oraz sosem mięsnym z łopatki z dodatkiem warzyw. Idealny obiad dla całej rodziny.

Kluski śląskie w sosem mięsnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie w sosem mięsnym

SOS

  • łopatka bez kości 0,5 kg
  • cebula 2 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy ciemny do smaku

KLUSKI

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie w sosem mięsnym
Ziemniaki obrać opłukać i ugotować i ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki wymieszać z mąką i formować kluki w każdej robiąc palcem dziurkę. Gotować w osolonym wrzątku do ich wypłynięcia.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w średnią kostkę. Mięso podsmażyć z każdej strony i dodać pokrojoną w piórka cebulkę, razem chwilę smażyć. Zalać wodą i zagotować.

Do mięsa dodać startą marchew i pietruszkę gotować do miękkości mięsa.

Pod koniec doprawić do smaku.

Sosem polać kluski, podawać na ciepło.
Kluski śląskie w sosem mięsnym
Ziemniaki wymieszać z mąką i formować kluki w każdej robiąc palcem dziurkę.
Kluski śląskie w sosem mięsnym
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem , pokroić w średnią kostkę. Mięso podsmażyć z każdej stro
Kluski śląskie w sosem mięsnym
Usmażyć pokrojoną w piórka cebulkę i dodać do mięsa. Zalać wodą i zagotować.
Kluski śląskie w sosem mięsnym
Do mięsa dodać startą marchew i pietruszkę gotować do miękkości mięsa.