frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Śląskie kluski z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski śląskie można podawać z różnymi sałatkami ulubionymi i sosami. Chociaż na Śląsku podobno podają tylko z modrą kapustą, czyli czerwoną.

Śląskie kluski z sosem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śląskie kluski z sosem

 

Sposób przygotowania:

Śląskie kluski z sosem
Ziemniaki obrać i opłukać, zalać wodą i posolić. Ugotować i odlać wodę, Przepuścić przez praskę lub ugnieść jeszcze ciepłe. Można wykorzystać także ziemniaki które nam zostają z poprzedniego dnia ale wówczas trzeba zmielić maszynką do mielenia mięsa żeby nie było grudek. Wyłożyć na stolce ziemniaki, dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i łyżkę zwykłej pszennej mąki. Wymieszać i wyrobić ciasto, formując wałeczki i odrywając kawałki zrobić kulki z wgłębieniem . Wrzucać na gotującą, posoloną wodę, gotować około 5 minut i wyjąć na talerze. Polać sosem gulaszowym i podawać ciepłe z dowolną sałatką.
Śląskie kluski z sosem
Ziemniaki ugotowane wcześniej ugnieść, dodać jako
Śląskie kluski z sosem
wsypać mąkę ziemniaczaną,soli 1/2 łyżki, odrobinę pszennej mąki
Śląskie kluski z sosem
wyrobić gładkie ciasto z podanych składników
Śląskie kluski z sosem
Zrobić wałeczki i odrywać kawałki, formować kulki i palcem zrobić wgłębienie
Śląskie kluski z sosem
gotować około 5 minut ,wyjąć i polać sosem

Tagi:

danie kluski