Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Kluski śląskie z sosem wiśniowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa propozycja na szybki i tani obiad dla dzieci. Interesujące połączenia smakowe. Kwaskowe wiśnie i neutralny makaron. Idealne danie na smaczny obiad.

Kluski śląskie z sosem wiśniowym

Składniki:

Kluski śląskie z sosem wiśniowym

na kluski śląskie

na sos wiśniowy

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem wiśniowym
Ziemniaki obieram. Następnie gotuję. Studzę. Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. Wodę zagotowujemy. Mąkę łączymy z ziemniakami i jajkiem. Zagniatamy ciasto. Z ciasta forujemy małe kulki, a w środku tworzymy dołeczek. Gotujemy w wrzącej wodzie przez 2 minuty. Cedzimy.

Wiśnie myjemy. Następnie drylujemy. Gotowe wiśnie umieszczamy w garnku wraz z wodą lekko gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy ze sobą składniki. Mieszamy. Ciepłe kluski podaje wraz z sosem wiśniowym.