Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z duszoną cebulką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Ugotowane przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy je w tym garnku w którym były gotowane. Wyrównujemy powierzchnię i kroimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dodajemy jajko, oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę ziemniaczaną. Następnie urywamy po jej małym kawałku i formujemy okrągłą kluseczkę, w jej środku robimy palcem dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w piórka cebule, przyprawiamy Kucharkiem i podlewamy 2 łyżkami wody. Cebule dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową miękką cebulkę podajemy z gorącymi kluskami śląskimi.