aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kluski śląskie z duszoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatne tradycyjne kluski śląskie z dziurką w towarzystwie miękkiej duszonej cebulki. Danie uwielbiane przez dużych i małych.

Kluski śląskie z duszoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z duszoną cebulką

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z duszoną cebulką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Ugotowane przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy je w tym garnku w którym były gotowane. Wyrównujemy powierzchnię i kroimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dodajemy jajko, oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę ziemniaczaną. Następnie urywamy po jej małym kawałku i formujemy okrągłą kluseczkę, w jej środku robimy palcem dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w piórka cebule, przyprawiamy Kucharkiem i podlewamy 2 łyżkami wody. Cebule dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową miękką cebulkę podajemy z gorącymi kluskami śląskimi.
Kluski śląskie z duszoną cebulką
Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy. w garnku dzielimy je na cztery równe części, jedną odrzucamy i w jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną.
Kluski śląskie z duszoną cebulką
Dodajemy jajko, oraz sól i pieprz do smaku.
Kluski śląskie z duszoną cebulką
Z ziemniaków, skrobi, jajka, soli i pieprzy wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.
Kluski śląskie z duszoną cebulką
Formujemy tradycyjne kluski i gotujemy je 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy na gorąco z cebulką.