klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Kluski śląskie z dziurką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kolejny przepis mojej Babci, sprawdzony, bo często z nią robiłam te kluseczki

Kluski śląskie z dziurką

Składniki:

Kluski śląskie z dziurką

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z dziurką
Proporcje ziemniaków do mąki 3:1 ziemniaki obrać i ugotować, po ostygnięciu przepuścić przez prasę, wysypać na stolnicę zrobić dołek w środku i nasypać skrobię i wbić 2 jajka zagnieść ciasto, następnie urywać kawałki i formować kulki, kciukiem robić dołeczek. Wrzucamy na wrzącą wodę, po wypłynięciu gotować jakieś 5 min. Podawać z sosami i mięsem :)