mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Kluski śląskie z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Pyszne knedelki dla całej rodziny

Kluski śląskie z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z mięsem

 

  • 15 ziemniaków
  • 2 szkl. maki ziemniaczanej
  • mąka pszenna- ile zabierze ciasto
  • 2 duże cebule
  • 25 dkg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku, sól oraz przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z mięsem
Ziemniaki gotujemy jak zwykle, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i dokładnie dusimy, bądź przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygniecia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagniatamy, dosypujemy mąkę pszenną, by ciasto było jednolite i nie kruszyło się (jak na kopytka). Cebule smażymy na złoty kolor Do mięsa mielonego dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz przyprawy oraz 1/4 części usmażonej cebulki. Z ciasta formujemy kulki, w których palcem robimy wgłębienie, do którego dajemy farsz. Dokładnie zlepiamy. Zagotowujemy wodę z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy kluski. Gotujemy aż wypłyną na wierzch. Tak przygotowane kluski posypujemy cebulką i podajemy.
Kluski śląskie z mięsem
Ziemniaki gotujemy i dokładnie dusimy, by nie było grudek.
Kluski śląskie z mięsem
Mięso przyprawiamy, dodajemy cebulkę i dokładnie łączymy.
Kluski śląskie z mięsem
Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Kluski śląskie z mięsem
Na ciasto nakładamy farsz i formujemy kulki.