dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kluski śląskie z Podlasia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na kluski otrzymałam od mojej kuzynki z Podlasia. Kuski są idealnym dodatkiem do pieczonego i duszonego mięsa.

Kluski śląskie z Podlasia

Składniki:

Kluski śląskie z Podlasia

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z Podlasia

Krok 1:

Kluski śląskie z Podlasia
Ugotowane ziemniaki preciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.

Dodajemy jajko, przyprawę i wsypujemy odrobinę mąki.

Krok 2:

Kluski śląskie z Podlasia
Z masy ziemniaczanej formujemy kluseczki.

Zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za luźne należy stopniową wsypywać mąkę. Z ciasta formujemy kulki. Lekko spłaszczamy i na środku robimy dziurkę.

Kluski 3:

Kluski śląskie z Podlasia
Kluski gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu klusek na powierzchnie gotujemy ok 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego


Tagi:

kluski danie