Sposób przygotowania:
Wędlina domowa - golonka wielkanocnaETAP 1:
Cebuli nie obierać i każdą przekroić na pól Marchewkę, selera, pietruszkę obrać, umyć. Warzywa, łupiny cebuli umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować ok. 15 min.
Golonkę oczyścić, umyć, osuszyć. Usunąć kość. Mięso rozłożyć, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać lekko solą. Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Rozkroić w poprzek na dwa kawałki i lekko rozbić. Posolić. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy pomocy obieraczki.
Na golonce ułożyć paski marchewki, a na marchewce filet z kurczaka. Zwinąć. Zasznurować grubym bawełnianym sznurkiem, tak jak to się robi z szynką. Tak przygotowaną golonkę włożyć do garnka z warzywami. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz.
W czasie gotowania, golonka musi być cała pod wodą. Po ugotowaniu, mięso wyjąć z garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć sznurki i można kroić na plastry.
Mięso ma ładny, ciemny kolor, jak z wędzarni. Smakuje wybornie. Smacznego.