Sposób przygotowania:
Kluski śląskie ze śłiwkami
Ziemniaki oskrobać, wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości. W tym czasie śliwki rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód rozpuścić. Wsypać śliwki. Poddusić ok. 4 minuty. Dodać resztę składników i dusić jeszcze 3 minuty. Śliwki muszą być miękkie, ale nie powinny się całkowicie rozpadać. Z masła, miodu i soku pomarańczowego oraz z soku które puszczą śliwki powstanie lepki sos. Zagotować wrzątek na kluski. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać obie mąki i jajka. Zagnieść szybko ciasto.Jeśli będzie lepiące należy dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środku robić dziurki. Wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 minut, aż kluski lekko spuchną. Odcedzić. Podawać ciepłe ze śliwkami.