wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluski śląskie są smacznym i lubianym daniem, możemy je podawać na różne sposoby, z warzywami, z sosem mięsnym i z pieczarkami właśnie.

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Składniki:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

 

  • 6 sporych ziemniaków;
  • maka ziemniaczana;
  • szczypta soli;
  • 700 g pieczarek;
  • 1 duża cebula;
  • majeranek (dowolne suszone zioła)

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy, myjemy pod biezaca woda i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkosci, Po ugotowaniu ziemniaki delikatnie ostudzic, przecisnac przez praske. Ziemniaki przelozyc na stolnice, podzielic na 4 czesci. Wyjac jedna czesc ziemniaczanej masy, na jej miejsce wsypac taka sama ilosc maki ziemniaczanej, dodac szczypte soli, dolozyc pozostala czesc ziemniakow i wyrobic jednolite ciasto. Z masy ziemniaczanej wyrabiac plaskie kolka i robic w nich charakterystyczna dziurke, w ktorej bedzie sie gromadzil dowolny sosik:). Kluski wrzucac na wrzaca wode, z odrobina oleju. Gotowac do czasu wyplyniecia na powierzchnie.Obrane pieczarki pokroic w kostke lub plasterki, podonie zrobic z cebulka. Oba skladniki podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju, po paru minutach podlac bulionem z kostki i dusic przez ok.40 minut na niewielkim ogniu. Na koniec wymieszac odrobine maki z niewielka iloscia wody tak, zeby nie bylo grudek. Wlac calosc do garnka z pieczarkami, zamieszac i chwile pogotowac. Na koniec posypac majerankiem lub dowolnymi ziolami. Danie naprawde smaczne, polecam!