Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy, myjemy pod biezaca woda i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkosci, Po ugotowaniu ziemniaki delikatnie ostudzic, przecisnac przez praske. Ziemniaki przelozyc na stolnice, podzielic na 4 czesci. Wyjac jedna czesc ziemniaczanej masy, na jej miejsce wsypac taka sama ilosc maki ziemniaczanej, dodac szczypte soli, dolozyc pozostala czesc ziemniakow i wyrobic jednolite ciasto. Z masy ziemniaczanej wyrabiac plaskie kolka i robic w nich charakterystyczna dziurke, w ktorej bedzie sie gromadzil dowolny sosik:). Kluski wrzucac na wrzaca wode, z odrobina oleju. Gotowac do czasu wyplyniecia na powierzchnie.Obrane pieczarki pokroic w kostke lub plasterki, podonie zrobic z cebulka. Oba skladniki podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju, po paru minutach podlac bulionem z kostki i dusic przez ok.40 minut na niewielkim ogniu. Na koniec wymieszac odrobine maki z niewielka iloscia wody tak, zeby nie bylo grudek. Wlac calosc do garnka z pieczarkami, zamieszac i chwile pogotowac. Na koniec posypac majerankiem lub dowolnymi ziolami. Danie naprawde smaczne, polecam!
misia53
wioletta_koziel